Denso Iridium Power bougie
  
 
 
 
Iridium

Nieuwe materialen bieden nieuwe mogelijkheden. Dit geldt zeker voor de Iridium Power bougie van de Japanse fabrikant Denso. Voor de elektrode wordt een legering gebruikt die voornamelijk uit het element Iridium bestaat. Aangezien het smeltpunt van deze Iridium legering veel hoger ligt dan die van bijvoorbeeld Platinum, ontstaat de mogelijkheid om de diameter van de elektrode naar slechts 0,4 mm te brengen. Resultaat is een hogere vonkopbrengst en een lager benodigd voltage.

Teneinde het mengsel de ruimte te geven om te ontbranden, past Denso een U-groef massa-elektrode toe. Deze is tevens aan het eind versmald, waardoor het hitteverlies richting de massa elektrode verminderd wordt. Al deze technologische ontwikkelingen leiden tot een betere koude start, snellere acceleratie en hogere prestaties.

Voor vrijwel elke auto of motorfiets is er een Iridium Power bougie leverbaar. Speciaal voor getunede straat- of circuitauto’s kan er gekozen worden uit verschillende warmtegraden. Bij zware race- of rallytoepassingen kan een bougie uit de Iridium Racing lijn uitkomst bieden. De massa-elektrode is dan van Platinum vervaardigd, dit vanwege de hogere materiaalsterkte.